Gospodarstwo Rolne AMA

Przemysław Mazurek


Gospodarstwo Rolne AMA Przemysław Mazurek powstało w 2004 r. Naszą specjalnością jest borówka amerykanska. Wybór profilu produkcji został oparty na dokładnej analizie rynku i jego potrzeb. Długo zastanawialiśmy się nad lokalizajcą plantacji. Wybór padł na wieś Mlęcin, w województwie mazowieckim. Z dala od terenów miejskich, przemysłowych, na uboczu, w otoczeniu lasów i łąk umiejscowiliśmy nasze gospodarstwo. Próchniczne gleby i wysokie nasłonecznienie plantacji to dodatkowa zaleta, sprzyjająca uprawie borówki. Korzystając z wiedzy i doświadczenia najlepszych polskich specjalistów w dziedzinie produkcji borówki dokonaliśmy pierwszych nasadzen na obszarze 1h. Dobre rady, zarówno teoretyczne jak i praktyczne, pozwoliły zbudować solidne podstawy do dalszego rozwoju plantacji. W chwili obecnej plantacja zajmuje powierzchnię 6,0 ha.

Wszystkie nasze nasadzenia pochodzą z kwalifikowanych, najbardziej profesjonalnych szkółek w Polsce. Zaczerpnięta z różnych źródeł wiedza i zdobyte doświadczenia specyficzne dla naszej plantacji, pozwalają na wyprodukowanie owoców najwyższej jakości, które zadowolą najbardziej wymagających klientów. Na każdym etapie procesu uprawy i sprzedaży przestrzegamy zasad normy GLOBALGAP (certyfikat GLOBALGAP).  

Plantacja AMA to gospodarstwo rodzinne. Widzimy jak procentuje zaangażowanie, poświęcony czas i cięzko wykonana praca wszystkich członków Naszej rodziny. Jakość zbieranych owoców jest wyśmienita, doceniają to klienci z całej Europy. Prowadzimy dalsze inwestycje, a nasze gospodarstwo powiększa się. Mamy pewność iż w dalszym ciągu nasze owoce uciesza podniebiena klientów. 

 

Witamy w krainie borówki amerykańskiej! 

Zapraszamy!

 


Szanowni Państwo!

 Od pierwszych zbiorów całą naszą uwagę poświęcamy na wyprodukowanie i dostarczenie naszym Klientom najwyższej jakości owoców borówki amerykańskiej. 

Uprawiamy następujące odmiany borówki: BLUECROP, DUKE, PATRIOT, SPARTAN, HERBERT, NELSON, BLUEGOLD. Dzieki temu, oferujemy Państwu dostawy wysokiej jakości owoców od połowy lipca do połowy września. 

Jako firma rodzinna jesteśmy bardzo elastyczni - zarówno masa, rodzaj zapakowania czy szata graficzna ustalane są w zależności od upodobania Klienta. Firmowo pakujemy borówkę w plastikowe, zamknięte opakowania PET: 125 g, 150 g, 250 g, 500 g oraz konfekcjonowane, drewniane łubianki 1kg.

Zaufało nam wielu odbiorców zarówno w kraju jak i zagranicą (duże sieci handlowe, Niemcy, Rosja, Skandynawia). Wszystkie kierunki sprzedaży (w tym kraje arabskie) są w obrębie naszych zainteresowań. Znajomość procedur celnych oraz współpraca z doświadczonymi agentami celnymi gwarantuje sprawną wspólpracę. 

Wszystkie podmioty zainteresowane handlem borówką amerykańską prosimy o kontakt. Do każdego klienta podchodzimy indywidualnie - żadne zapytanie nie pozostanie bez odpowiedzi. Prowadzimy konsultacje w języku polskim, angielskim i rosyjskim.

Wszyscy odbiorcy otrzymają produkt najwyższej jakości, świeżo zerwany oraz schłodzony zaraz po zbiorze. 

Oferujemy Państwu konkurencyjne ceny sprzedaży. Zadowolenie Klientów w kwestii jakości, proponowanego serwisu, trminowości dostaw jest solidną postawą do budowania przyszłej długoletniej współpracy. 

Zapraszamy do zapoznania się z zakładką produkcja, gdzie krok po kroku pokazujemy jakościowe etapy naszej produkcji.  

Borówka wysoka

Borówka należy do rzędu Ericales (wrzosowce), rodziny wrzosowatych (Ericaceae) i obejmuje więcej niż 450 roślin. Ta pierwotnie dziko rosnąca roślina, jest obecna na wszystkich kontynentach, a jej wysoka mrozoodporność pozwala jej na przetrwanie nawet na arktycznej Północy. 

Borówka wysoka jest długoletnim, liściastym krzewem. Rośnie na glebach kwaśnych o pH 4-5. Krzew osiąga wysokość do 3 m. Kwitnie wiosną, z kwiatami na końcach pędów. kwiaty zapylane są przez przczoły i inne owady. Owoce pojawiają się po 1,5 - 3 miesiącach po kwitnieniu, w zależności od odmiany, uprawy, pogody, itp. W zależności od tych czynników zmienia się również wydajność, dochodząc do 10 kg z krzewu.

 

Borówka wysoka (amerykańska) (Vaccinium corymbosum) jest jedną z nielicznych roślin wywodzących się z kontynentu Ameryki Północnej. Od wieków owoce borówki zbierane były w lasach przez rdzennych mieszkańców tych ziem. Spożywane na świeżo, stanowiły doskonałe pozywienie, a zakonserwowane były dodatkiem do zup, gulaszy i mięs. Zarówno owoce borówki jak i jej liście z korzeniami używane były w celach leczniczych. Sokiem z borówek leczono przeziębienia, a herbatki z liści borówek podawano, aby uzdrawiać choroby krwi.

W XII wieku osadnicy - głównie z wysp brytyjskich  - przybywszy do Nowego Świata zakładają kolonię. Nie mogąc całkowicie opierać się na dostawcach żywności z Europy, zaczęli zakładać farmy i uprawiać ziemię. Nie prowadzili jednak gospodarstw w ten sam sposób jak w Anglii, ponieważ ziemia i klimat znacząco się różniły. Wówczas wiele farm upadało, a te, które pozostały, zaczęły uprawiać rodzimą kukurydzę i wykorzystywać miejscowe owoce, aby uzupełniać codzienną dietę. Bardzo ważnym rodzimym owocem była właśnie borówka. Z czasem osadnicy posiedli wiedzę od rdzennych mieszkańsów jak ją zbierać, suszyć i konserwować na okres ziomowy. Borówka stała się waznym źródłem pożywienia.

Na przełomie XIX i XX w. Elizabeth White i Frederick Coville podjęli próbę "udomowienia" dziko rosnących krzaków borówek. Wyselekcjonowali najlepsze rośliny z dzikich lasów północno - wschodnich Stanów Zjednoczonych. Poprzez serię prób oraz doświadczeń w uprawie, otrzymali borówkę, która mogła być sadzona na plantacjach. Poprzez dziesięciolecia borówka wysoka została uszlachetniona tak, aby otrzymać optymalne odmiany o pożądanym smaku, teksturze zarówno dla klientów bezpośrednich jak i przemysłu. Dzisiejsza borówka rodzi duże, soczyste, słodkie i łatwe do zbierania owoce. 

Zatem uprawa borówki została pierwotnie rozpowszechniona w Stanach Zjednoczonych. W Europie pierwsze plantacje zostały założone w Holandii, w latach dwudziestych XX w.  Również w tym kraju rozpoczęła działalność pierwsza w Europie giełda borówki wysokiej. Natomiast - w chwili obecnej - krajem gdzie najwięcej się borówki produkuje i spożywa są Niemcy. Borówka dotarła również do Polski, gdzie rocznie zakładanych jest coraz więcej plantacji. 

Dzisiejsza borówka staje się coraz bardziej popularna i znana. Ze względu na dobroczynne lecznicze właściwości, nazwano ją "rośliną XXI wieku", a coraz szersza grupa konsumentów dowiadując się o tym, sięga po nie. Wysokie walory smakowe tylko wzmagają to zainteresowanie, które z roku na rok wzrasta. 



Wiara iż borówki mają właściwości lecznicze była ceniona od wieków. Współczesne badania prowadzone w nowoczesnych laboratoriach na całym świecie potwierdzają te teorie. 

Poniżej prezentujemy parę faktów.

1. Zawarte w borówkach związki redukują zły cholesterol (LDL), a wspomagają tworzenie dobrego (HDL). Zmniejsza się w ten sposób ryzyko powstania chorób sercowo - naczyniowych, niebezpieczeństwa wylewów, zmian miażdżycowych oraz wystąpienia otyłości. Dużą rolę odgrywają tutaj fitoestrogeny, czyli roślinne hormony. 

2. Borówki zawierają w swoim składzie małą ilość weglowodanów w stosunku do innych owoców. Stąd też mogą je spożywać osoby z zaleconą dietą niskoweglowodanową.

 

3. Borówki są naturalną bronią w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Badania naukowców z Narodowego Centrum Żywienia USA pokazały, iż borówka jest bogatym źródłem naturalnych antyutleniaczy (np. witaminy A, C, E)  a ich aktywność w tych owocach jest najwyższa w porownaniu z czterdziestoma innymi świeżymi warzywami i owocami. Porównując dane stwierdzamy, iż owoce borówki zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, jabłek czy brokułów. Antyutleniacze neutralizują "wolne rodniki" - związki, które mogą niszczyć ściany komórkowe i strukturę DNA. Podobne działanie prewencyjne jak antyutleniacze wykazują również antocyjany i fenole, które też występują w dużych ilościach w borówce. Zawarty w borówce kwas ellagi i foliowy również zahamowuje rozwój komórek rakowych (np. szyjki macicy).

4.  Borówki zahamowują procesy starzenia. Działają zapobiegawczo w nabyciu choroby Alzheimera oraz arteriosklerozy. Przeprowadzone w laboratoriach eksperymenty na myszach wykazały, iż u jednostek karmionych borówkami proces utraty aktywności umysłowej związanej z wiekiem spowalniał się w porównaniu do pozostałych jednostek. Stwierdzono równeiż, iż grupa ta wykazywała lepszą niż konkurenci aktywność w nauce oraz zapamiętywaniu zachowań ruchowyc. Dzieje się tak głównie dzięki antocyjanom, barwnikom, które nadają borówce niebieską barwę. 

5. Borówki chronią przeciwko infekcjom układu moczowego, redukuja ryzyko jego infekcji. Dzieje się tak gdyż pewne zwiazki uniemożliwiają bakteriom wnikanie zdrowych komórek, które wyścielają ściany przewodu moczowego. 

6. Dobroczynne antocyjany zawarte w borówkach poprawiają jakość wzroku oraz niwelują tzw. zmęczenie wzroku. Spożywanie borówek polecane jest więc kierowcom oraz osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.

7. Borówki działają antybakteryjnie. W Szwecji suszone borówki podaje się, aby leczyć biegunki. Pewne substancje działają zabójczo na bakterie E.Coli (które mogą wywoływać biegunki). 

8. Kwas foliowy zawarty w borówkach ma dobroczynne działanie na płód w okresie ciąży. 

9. Borówki są źródłem dietetycznego błonnika. Przez ostatnie 20 lat zebrano wiele dowodów na potwierdzenie zalet diety wysokobłonnikowej, mogą one być stosowane jako jej składnik. 

10. Według danych Amerykańskiego Instytutu Żywności (nr 17, 2004), 100 g borówki wysokiej to tylko 57 kcal. Szczegółowe dane znajdą Państwo w tabeli obok.

Borówki powinny być spożywane na surowo - wtedy aktywność wszystkich dobroczynnych substancji jest największa. Wszelkie procesy termiczne jak gotowanie, smażenie, suszenie, pieczenie czy zamrażanie redukują aktywność tych związków nawet o 50 - 60%.

Codziennie dowiadujemy się o nowych odkryciach związanych z dobroczynnym działaniem owoców borówki wysokiej. Wiele jeszcze przed nami do odkrycia, ale już teraz możemy stwierdzić, że owoc borówki spożywany reguralnie wnosi wiele dobrego dla naszego organizmu.